Monday, December 16, 2013

131213 : ijab dan qabul

semua dah selesai alhamdulillah. it was a very fun nikah indeed!
hoyeh! *bunga api di hati* 

imam comel sangat!! he was the same imam yang nikahkan mak dan ayah saya. dia memang suka kacau ayah. hehe comel je. sepatutnya kami adalah pasangan kedua dinikahkan. tetiba ja.. imam nak nikahkan dua pasangan sekali. sebab sekali ja baca khutbah katanya. mahu taknak ikut.  buatnya imam tamau nikahkan langsung nanti..tak terkahwin pulak! hehe
..and turned out.. kami yang sepatutnya pasangan yang kedua yg dinikahkan(as requested):- terpaksa jadi pasangan first!

interesting thing continues. trned out..turned out… ayah yang nikah kan saya!! whooohooo~~ *ayaqmatamencughahcughah*
unexpectedly! unexpectedly fun!! *supereksaited* im really blessed bila ayah nikahkan saya. macam.. one of my dreams came true. and i did what i do best.

crying! sobbing! manja-ing! ceh.



tetiba je imam tanya ayah. “boleh cikgu non nikahkan sendiri..?”
ayah without hesitation pn. senyum n terus angguk. dah si patin sebak pulak. pastu.. imam pulak suruh patin cakap kat ayah dia ayat yang lebih kurang macam ni..

“ayah.. saya benarkan ayah nikahkan saya dengan mohd zul iqbal..”

dan saya terus nangis.. dan ayat yang kua dr mulut si patin bunyi macam ni..

“ayah.. cik (org kedah kan..imam dah senyumsenyum dah).. cikk.. benarkan ayah.. nikahkan cik dengan mohd zul iqbal..”

duhhh!! pasangan yang sebelah lagi rilex saja. ayah dia mintak imam nikahkan dia. mybe sbb tu diaa tak sad pun kot!! eley.. sedapkan hati la tu. dah cengeng tu cengeng jugak.  memalukan!

jadi.

“aku nikahkan dikau mohd zul iqbal bin hamzah dengan anakku fatin hazirah binti zainol dengan mas kahwinnya rm** tunai..”
sekali lafaz shaje ayah..

..dan. dengan sekali lafaz jugak, dengan suara alaala jamal abdillah.. baby sambut nikah ayah. dan dengan itu jugalah, saya; fatin hazirah binti zainol.. sah menjadi isteri kepada mohd zul iqbal bin hamzah. hiks! *geget kuku*

dah selesai depan imam.. baby solat sunat. dah. blur. tatahu bila nak sarungkan cincin. nak pakaikan gelang.  blursana blursini.. tukar hantaran..
and tetiba kena panggil. apa?


tetiba. baby terus pegang kepala. si patin macam..erk? apa bby wat ni? blursana. blursini lagi. lama la pulak bby ni. nak kne wat ape ni? err.. tunduk and cubit2 jari saja lah! *sepertigambardiatas*
kat kedah takdak pulak macam ni. pesyen apa pulak ni? macam nak buang saka ja gaya baby ni?

oo.. rupanya baca doa. kiskiskiskis bby. kishkish. asyik rindu saja kat debab ni skang. makin tengok makin geram.

barakallah. semoga allah memberkati kami dan semoga allah kekalkan kami hingga ke jannah!
with this… bermulanya cerita kami. and yup. utk mnjwb soalan pada my previous entry.. alhamdulillah so far.. my baby is the best husband for me! he complete me. just nice. he is just niceeeeeeee and pejal. sedap cubit. sedap geget. *roar*

ps: such a waste hired a photographer for 2k. patutnya hire videographer for my nikah. really. rasa ralat sgt. dulu x jumpa pulak videographer. videographer pn hrga below 1500 shaje.
i’m goin to do a diff entry on this. chiow meow. nak layan suami.

notakaki: the reception day was on 141214. tq everybdy fr coming!

Monday, December 9, 2013

preparation: ok. fatin dah nak kahwin

13/9: bby flew to port of spain.
30/11: bby at Frankfurt airport. Otw back.
1/12: arrived at klia. mlm: kami gerak balik kdh
2/12: first time fitting baju sanding
8/12: prewedding shooting
9/12 : hiv test -burfday ayah jugak

how do you guys think our wedding preparations look like after seeing those dates?

when he was away.. dia call pun sekali sehari. sama mcm makan ubat kurus..
makannya pun sekali sehari jugak.

i remembered when i have to pick up our wedding cards sorg sorg kat pudu. drive sana during lunch hours. arrived there around 3.30pm. tu plaza pudu hokey. cn u imagine? sorg2.. sesak kot ctu. jammed. then gaduh lagi dengan chinese uncle yang marah i sbb dia cakap i amik parking die. walhal i mmg x tahu pun dia nk parking situ. dia lak..elok je block kete lain. plus i xnmpk pun kete tu ada org...aish.
maafkan sy.. i trpaksa juga prking ctu sbb i x banyak masa.
lama i tggu kad siap.. sampul besar dr size kad la. mm.. then bila i trun. hujan. i tgk keta uncle tu block  keta i and yah.. as expected.. dia tarik handbrake. horeyyy~ mulia sugguh hati dia. menjadi sungguh pembalasan dendam dia.
so. apalagi. i have to wait for him.. honhon. hujan. aishla. about 15 min or so gak la i kna tunggu.
yesss!!! tq uncle!!

proses bawak balik kad kawin sorang2 naik bus lagi painful. i balik dengan kishy pulak tu.
Ok. dun ask.

apepun jadi.. alhamdulillah i berjaya jugak do lots of thing by myself. tanpa bergantung kat bby. or sapasapa kat kl ni. terbergantungan hanya pada Allah. Dia yang bg kekuatan utk I faced semua tu. and yup.. klo niat berkahwin kerana Allah.. insyaAllah. dipermudahkan.
syukur alhamdulillah.. Allah kurniakan sy mak, ayah kakak abang n sedara yang banyak membantu. and peeps around us.. yang memudahkan urusan. Alhamdulillah.

hanya Allah dapat membalas jasa semua orang dalam membantu menjayakan majlis kami.
terima kasih.

Wednesday, November 20, 2013

tenang lenang?

nak lari dari topik kawen. end of november, encik tunang baru nak balik dari venuezela. we onlyy have about 1 solid weekend to do everything. borang akuan bujang, hiv test, mini prewedding photogrphy  session and fitting baju. (which supposedly been done 2 weeks b4 the wedding date!!)

agaknya boleh tenang lagi tak? hehe. and now i noe why semua org ckp sy nampak rilex. mcm x kawen pun. maybe sbb byk bende tak buat lagi kot?? ahhh.
nmpk rilex, tak kelam kabut. tenang. i must admit that i love last minutes job. tp bukan sajasaja ye. i mmg seorg perfctionist-konon yang mna slagi bende tu tak final.. i will amend it to the last minute! tu perangai. 
sy tak cepat berpuas hati dengan kerja sy.

lagipun,
Hamka“Kalau hidup sekadar hidup, babi di hutan juga hidup.
Kalau bekerja sekadar bekerja, kera juga bekerja.”
                                                                                                                 
                                                                                            kata hamka.

betul tak? try ur best to do the best in everything. 
sy asyik x puas hati hal kerja. hrpnya tidak lah pula saya tak puas hati dekat org kn. ok now.
soal tenang. sometime when we looks at some people they look macam uncomfortable. prnh tgk x? nampak tak tenang. mcm ada je yg tak kena dengan mereka. dahi pun berkerut je. i wonder why..
tak nampak in ease. mngkin banyak sgt masalah kot? or maybe they wanted to show wutever feeling that they have inside kan? sometime..they can even make people surround them feel uncomfortable.

senang rasa annoying. senang rsa mcm menyampah. i must admit. i ada penyakit tu dulu. pastu mula la rsa macam tak best. mula la nk block la, unfriend la, hide news feed la. yelah! asyik upload gamba dia ja yang lawa ja. tahu. awak tu cantik mcm artis. gebu geban 360 kata kau. haaa... itulah nyampah yg boleh lead to hatred. benci. tamau tamau.. 
..tapi.... 
apakah pulak hak kita untuk membenci sesama umat?? specifcly sesama Islam?
bukankah kita kena syg sesama saudara islam? mcm kita sayng diri kita sendiri?

tu dlu.
but now i keep reminding myself tht everybody have diffrnt prsonalities kan. diffrnt needs. diff reasons.. so. why must hate? learn to accpt everybody for who they are. kalau rsa they hurt u with their word. tahan jela. deal with it. pujuk hati sndiri. 
once heal, start balik your role as their friend. senang kan?  :D
idup ni macam tu je kot. if u hve problem, face it. if u happnt to have an annoying friend, -face them. if the problem is not yet occur, dont think about it yet. keep all the thinking bile masalah datang. senang tenang kan?
actually wut im trying to say is redha. itu je. melalut panjangpanjang peningpening pk saje. percaya pada aturan Allah. bila masalah datang, percaya pada qada dan qadar Allah. dugaan tu Allah yang bagi. jadi percayala Allah akan mnolong kita hadapinya.

an annoying friend can also be a test in a way. what matters in the end is dat.. which friend will stick with you through the toughest time in your life? savvy? 

Wednesday, November 13, 2013

Tuesday, November 5, 2013

soal kahwin lagi!

Fatin Belemoih

"strow kt cni wak. ke awak nk strow ni?" sambil tunjuk strow die tgh minom air. hukhuk. phew panaspanas. anak ikan gebus lasss. mak dh lh mcm jnda anak satu. dgn kishy, dgn makayah lagi. aish! menggugat!

arini mak taknak creta sal org lain. mak(sy) nk creta sal diri mak plk nyah. org kata lg dkt nk nikah ni.. lg manis darah org tu. tp i  rsa ni smua sbb syitonsyiton segala duk renjis gula ni. dah mcm kepak ayam madew (madu) gitew.

atau tu semua diri sendiri yg asyik perah santan(perasan) yg org duk ngorat dia. xmau creta sal prsan2 lh.
"awak dh nk kahwen ke? nyesal sy tak ngorat awak dulu"sumber tak di kenali dr whatsapp. huh. bukanbukan nak cite sal ni ye anakanak. ini nk cita tentang diri si patin sndiri yg brmasalah.
tetiba pulak: 

"nii betul dh habis pikiaq dh ni?" kata maklang shomeyy masa terima my wed invtation. hm!

kusutkusut. tu semua pengaruh luaq. yg palng pnting. yg patin nk cita adalah cnflict dalaman yg syitonsyiton sgala duk ngmbil kesempatan ni.

first skali. how do i know dat he is the one? i hve no answer. yup. i dun. n smpai bilabila pun.. like seriously. i taktau. i tak buat istikharah (sbb i mmg xde org lain). ada. bt not as serious as he was. klo nk bg reason, mst prbably because dia pk sal kahwin. intention dia adalah kahwin. dia sabar. dia accept me fr who i am. infct i dun even rmmber when we btol2 decide utk khwin. semua jln cpt sgt. like mcm: bru knal semlm pagi. tunang pada mlm semlm. dan akan nikah lg sebulan. alamak?

komplikasi konflik dalam diri. ini dugaan terhebat! igt dalam previous entry..( remember mcm mna dak patin duk rsa mcm diri comel sikit skng ni pdhal xda beza pun?) yup! dugaan terbesar. bila g mna2 rsa d prhatikn. bila matamata yg mcm nk rptrpt awww. tmbh2 matamata tu blh tahan encem nya. huuuu..jadi tahulah prsoalan apa yg timbul utk si gadis sunti?
"mmm..klo sy tunggu n tak kahwin lagi.. adakah pilot sekacak adam mukhriz akan muncul dlm hidup sy? adakah sy berhak dapat yg lg hensem. yg lg romantik? yg lg caring, yg lg penyayang? atau mungkinkah mamat yg dkt floor berapa yg slalu senyum kt sy tu, akan ngorat sy? adakah akan ada lelaki yg putih..segak.. yg membolehkn anak sy nt hidung mancung sekacak mantis player pahang? mungkinkah mungkinkah?"
ok. skng nk wat istikharah dah mcm trlmbat.
dulu takdak plak perasaan macam ni. tak habis fikir. but one thing fr sure. i am keen to know the answer to all those questions. barangkali semuanya akn trjawab lepas ikatan halal tu nt kot.

if org tny: dh habis knl dia? entah entah prngai dia mcmni.. mcm tu. ok jangan tanya. saya tatahu! macam kakak ipar maklang kata tadi... "spuluh, duapuluh.. even nampuluh tahun lagi skali pn kita tak kan cukup kenal suami kita tu"

yup tak kenal. but i am excited to know more about him. **berdebardebar**. tmbahtambah lg dgn dia yg pendiam macam tu. tipu je kapel yang berbondongbondong. usung sana. usung sini.. tapi bila tny bila nak kawen?
--ckp belum knal hati budi masingmasing.

memang tak kan dapat kenal. sy xkn kenal hidung kembang sy tu. sy takkan kenal kerinting sy tu. saya takkan kenal abg gagah saya tu. sy tak knal siapa dia sekarang. atau dia selepas kahwin. atau dia lepas kami datang melawat cucu prtama kami nt.

sy tak kenal. 
people change. dia mungkin jugak bukan orang yang sama langsung dengan dia yang sekarang.
cuma sy harap Allah bagi saya kesanggupan untuk menerima segala kebaikan dan keburukan dia nanti. insyaAllah.
ps: dari semalam dia tak contact. saya risau. trinidad tu jauh. and tak boleh call. hm 

Friday, November 1, 2013

kuruslah sangat.

ni sememangnya blog meluah perasaan. untuk bergelak ketawa 60 tahun akan datang. pls deal with it readers! (if any la kan) kohkohkoh. okla. cmni. entry harini layen dari yg layen wokey?!

last two weeks. klo tak slh igt.. masa jumpa my bffs kt midvalley.. akak kpd akak model getgojes ckp kat sy.
"fatin.ko pakai ape ha.. muka ko nmpk glowing"

pstu akak model herself pulak ckp ngn sy msa tgh jln, smbil meraba lemak pinggang sy.

"wey. btllh paten ko dh kurus. ko makan ape ni. bdn ko dh mcm ada shape" (sememangnya bdn sy trkenal dgn ruler shape. sbb tu lh sy xsuka pkai skirt.. n concious sgt dgn diri sndiri. tipula shape sgt)

ya sy tau those hanyalah ayat typical untuk bakalbakal pengantin. hehe. jd. if.. if lh. aku bilang kalau. kalau yah.. klo sesapa rsa nk tahu.. lh la cntinue reading. klo tak.. tak perlu sbb bnda2 yg sy pkai mmg nmpk ngarut! empat drpdnya adalah skincare. dua makeup.

untuk muka. 
1. facial wash- tiada. sy pakai sabun dlm set wonderglow. pakai wonderglow ni kejap saja sbb katanya ada mercury. ades. terus pakai sabun papaya ja!
2. day cream- wndrglow. *gegetkuku*
3. whitening cream- ibu putih. ( krimkrim ni sgtlah lipis dan tak nmpk kesan pun. but seriously mmg seronok pakai. kulit awak licinnnn lembut gebuuuu tak tipuuuuu! *tolong beli yg asli* ) tak pakai dah. siyesly saya cuma pakai papaya soap ja utk facial wash.
4. sunblock- safi rania. ( since forever, safi ni mmg protect my skin. cntoh sy g bkt gmbang, mndi waterpark tapi xpakai- mg muka akan burn. sila lh pkai safi rania. insyaAllah ) inilah rahsia. 
5. nacurator- ok ni. cream foundation. ( sejarahnya dulu, ada uraura ckp ncturator ni ada dr jepun. n dari china. hppnt dat i beli duadua. i pakai duadua. guess wut. yg china nya lg best. the seller said dat yg i pakai tu.. original china. but btl. best )  ini best.
6. nacturator- loose powder.  kadangkadangja pakai.
7. suppliment- glutaking. itu lah. enuff utk "glowing la sgt" punya product. glowing tu seri kot. putih tidak pulak. sy nak putih. putih tidak, glowing tidak. aish..dah xnk makan dah 

untuk kurus.
ni sebenarnya mengarut sbb sy biasa ja. sama ja. diet mcm slalugk..tapi tak kuruskurus. but i bgtau jela yeh.
1. royal slim linshou magic- supplimnt ni. wat rsa kenyang. energetic, tak penat.. sbb sy tak tido kt offce walopn sy mkn sayursayur lauk je tanpa carbs and sugar. worth to try. 
2. oppa snow- slimming spray. 
3. pil langsing
tu ape yg sy mkn. exercise pun tidak.. jalan jalan balik ofc pun mcm jalanjalan mase kt shopping mall saje. but btl ckp... xde beza pun sy rsa. longgrlnggr sikit adalh. tp sikit sgt.

ps: pagi tadi akak rumah yang jarangjarang nampak pun tegor kurus. pelik.

Thursday, October 24, 2013

ingatkan silent is the best answer for the stupid?

aku diam. aku buat bodoh. lagi macammacam status kau update kn?
tak habishabis lagi ek?

kau terbaik. kau terawal. kau byk tlg org. (eventho kerja tu kerja kita semua)
apa masalah kau ni? no hal sana sini. padahal mmg la no hal sbb tu mmg kerja kita semua.
klo cmni mcm mna nk krja brpsukan? org lain gaduh jugak tapi sbb professional act mcm biasa n diamkn sudey.

jap. kau baca ni. ko jgn mls baca lak.
muak tahu tak. lebih daripada perempuan bergaduh!!pfftt.

susah kalau merasa diri bagus. susah kalau semua diri sendiri saja betul.
terima kelemahan, kesalahan sendiri. terima kekuatan org lain. to b frank, byk staff dkt deprtmnt sy yg sy kagum. yg pndai video setup. editing, pandai programming, pandai design. pandai networking.

klo dia ada klebihan, pergi jela rujuk dengan org tu. klo org tu mulut manis, pandai explain, knowledgable. knapa tak seronok dia dalam unit kita?
kita mampu buat mcm dia buat tak yg kita asyik komplen dan mengata dia? klo tetiba kena present kat depan mampu tak? 
g meeting dgn bos, lecturer.. mampu tak kau buat?
subhanallah. sudah sudahla tu. bersyukurla dengan apa yang ada. lecey lah camni!

ps: orang yg update status banyakbanyak biasanya perempuan bukan LELAKI. serius aku tak faham.
pss: ibu mengandung biasanya emosi mereka tidak stabil. follow ape derang cakap and leave them alone boleh tak? tak payah banyak tanya. tak payah nk argue sgt. tolongla. rimas.

Thursday, October 10, 2013

jika mahu lihat bagaimana keadaan iman seseorang, lihatlah bagaimana keadaan dia apabila menerima teguran.

sape pernah tgk kiamat dah dekat? full of message yet entrtaining movie i might say. but the one part that really give impact kt i is msa the guy have to find wut is the meaning of ilmu ikhlas.
yup. ikhlas.
ok. the climax of one argument was when ke ikhlasan seseorg bein questioned (ehjap. pls note that im not talking about the movie anymore ok?)
ikhlas for me is when kita tlg org buat sesuatu tanpa mengharapkn balasan dan kerana Allah taala. true. kita slalu tlg org. tapi adakah kita mengharapkan sesuatu in return?
kita slalu fikirkan yang kita adalah terbaik, terikhlas tapi adakah kita? ikhlas kerja. boleh kita sukat keikhlasan kita? adakah dengan menyatakn kita ikhlas itu brmksd yg kita benarbenar ikhlas?
tepuk dada tnylah iman.
some say.. kalau nk tgk org tu ikhlas ke tak, tgu sampai u tak bersetuju tentang sesuatu perkara dengan org tu. kalau dia mula ungkit.. dah berapa hari kerja la, ungkit sal tlg itu ini la..rasanya boleh nmpk lah kot cane?
being me, i just do wutever i feel right. n i truly believe, Allah suka orang yang memudahkan urusan orang lain.
im going to keep on doing what im doing..

Nabi sebut : " Tidak halal bagi seorang muslim tidak bertegur spa kepada saudaranya lebih dari tiga hari, maka jika telah berlalu tiga hari itu, hendaklah dia bertemu dengannya dan memberi salam kepadanya. Jika saudaranya menjawabsalamnya, maka kedua-duanya akan sama-sama memperoleh pahala. Jika dia tidak menjawab salamnya, nescaya dia akan menanggung dosanya sedangkan yang memberi salam itu sudah terlepas dari dosa tidak bertegur sapa itu" ( Riwayat Abu Daud , riwayat dari abu daud ini dhoif tetapi terdapat riwayat sohih dari al-bukhari )

masuk offce bagi salam hari-hari tu kira ok la kan? :D

sy mengaku sy salah. n im goin to seek fr ur frgiveness. regardless apa yg buat u terasa. atau ada kata  yg sy ckp.. atau perbuatan saya yang mencaci maki....(eh caci maki? ha?betul ke ada caci maki niiiiiiii? cuba ingat balik? pandaipandai lah kalau itu fitnah yek?) :))
maaf. if klo aku questioned keikhlasan ko, after ko ckp ko penat kerja 3 hari.
maaf. if aku ada nyusahkan ko kat manamana.
maaf. if mulut manis aku ni ada sakitkan hati ko atau mengundang ketidakpuasan hati ko ok?. sumpah. im just trying to do my job.
maaf. im not a kind of person tidak akan cakap sesuatu yg aku fikir salah just because aku terhutang budi dengan ko. bila sesuatu itu adalah salah atau tak perlu diungkit, aku akan cakap.
maaf. if aku ni byk berckp dengan mulut manis aku dari buat kerja.
maaf. kalau aku tak cukup jalankan tugas aku.
maaf. kalau aku ni tak pernah sumbangkan apaapa dalam kerja aku.
maaf. klo aku nmpk mcm buatbuat tahu. mcm brlagak. the truth is, aku prlu keraskn suara aku untuk gain attention. klo tak org tak akan dengar apa yang aku ckp. sbb suara aku macam tu.
maaf aku tak boleh nk mintak maaf personally atau facetoface. sebab aku tahu wut kind of reaction yg aku akan dapat if i do so. pls note that, status kt ym ko tu tak melambangkan apaapa pun. really. just goin to show what kind of person u are. remember, org tak balas, tak bermakna ko betul. atau org lain mengaku salah.

learn to accept critisism. learn to admit our weaknesess. kita tak selalunya betul.
kalau tak.. tidaklah habib ali zainal abidin cakap, jika mahu lihat bagaimana keadaan iman seseorang, lihatlah bagaimana keadaan dia apabila menerima teguran.
and of cause. i pun salah. saya hilang sabar bila.. nvrmind. malas nak ungkit lagi.
kita tak sempurna. kadangkadang kena terima teguran. kena terima pandangan. jangan anggap kita selalu betul. jangan anggap kita yang bagus.

ya ya. saya pun sama jugak and im learning too. dan apa yg saya tulis adalah untuk menambahbaik diri sendiri juga. insyaAllah.

Wednesday, October 2, 2013

letter to babal;- from malaysia with love

letter to babal saya.

well, well.

babal tanak balik ke dah bulan 10 ni? agagagga. ade ape lah dkt port of spain tu yg. wanita yg ade pun yg lebih kurang dgn muka i je. xbest pun. meh balik meh. babal yg sorg ni. tahu tak, dak patin dah tak rsa apa apa msa hantar awk naik flight aritu tahu tak. dah immune dah dia dgn semua tu. haish. enjoy it while u still can ok. pasni dah tade dah overseas nye kja. klo u nak jugak, u jgn bg i jln dr pudu gi masjid jamek sorg2..naik tren sorg2. u kena gajikan driver namanya schumacher dulu baru i izinkan. lalalla.

bangla pun skang jalan berkepit2 tau. ni pulak i.. pagi lagi da menapak la sorg2.. amik keta kt offce.. balik rumah. tido pn tdo2 ayam je. nasib baik rumah i sekangkang kera. ops tahu ke maksud sekangkang kera tu?


kalau nk tahu sekangkang kera tu bukan merujuk kepada jarak ye anakanak. skangkang kera tu merujuk kepada keluasan tanah atau sesuatu tempat contohnya bilik. bila masa pulak u gi tgk bilik i skakngkang kera ke skangkang gajah ni? bwahaha. sbb tu kalau nk bercakap bia bijak.baru tak de orang maki. oh ya. maki tu pun nak kena i bg definasi nya ke? atau menyatakan kebenaran tu adalah maki? atau org yg x boleh terima kenyataan akan melabel sesuatu tu as maki? maki tu.. seingat i la..perkataan macam tolol ke bangang ke takguna ke? (those are the worse maki words which i can think of*sigh*)
maaflah. mak saya ajar.. tak baik ckp perkataan macammacam tu. rasanya dah besar2 ni br pandai ckp bodoh ngn bangang. tapi tade pulak kate kat orang. kalau ckp masa budakbudak dulu.. mak sy akan ronyek mulut sy. sbb tu la mulut sy muncung je bile da besar ni. jadi..do some research ye. or u might end up just making a fool of yourself.

eh alamak. terlepas pulak. terluahan perasaan pulak. ni bukan sepatutnya letter to babal syg ke? hehe. sian babal mkn nasi ngan telur gorengkan? tny tak dia goreng telur tu pakai minyak lepas goreng porkpork ke tak? buaha. harap2 babal bacelah blog ni while leh online seminit dua. sms x dapat. call pn boleh wat maximum 10 minit je. Tny mkn, sihat ke, makayah sehat ke dah abes 10 min. nak ngadungadu kat fb pun lagi malu. klo leh sms nak sms je rasa.. tak perlu nak ngadungadu kt fb tu kn? *tangan di bahu mata ke atas*
since sy dan babal sy dah mcm lost connection.. agakagak leh kot ngadu ikot blog? Ye dak? Tapi tak kuasa lak mak duk berlagak suci dan mengharapkan komen membina dr org yang tak tahu menahu pun hujung pangkal apa yang terjadi. So i guess.. I just simpan sampai babal balik lah baru cerita. Lagipun apa nak di hiraukan apa yang org lain nk kata.. sama ada betul ke salah ke, jadi fitnah ke.. bialah Dia saja yang tahu. Mengadu kat Dia lagi bermakna rasanya. Lega pun lega.

Malas nak meraih simpati meratarata. bisisngbising kat fb. Satu je, hidup ini bukan nya tentang berapa banyak like u dapat, berapa byk kawan yg u ada on fb. or luar fb. Berapa banyak geng you leh gather. It’s a lot more than that. Grow up. be professional. Apa dalam hati, soal ikhlas, soal apa yang terjadi.. I serah kepada Allah.
Berapa byk pandangan serong yang I dapat dari budakbudak office ni, berapa tanggapan buruk yang telah u create untuk i kt offce ni. betapa banyak doa kepada kehancuran, atau doa untuk I dapat balasan Allah yg i dapat. all in all, I just wish you well. Sorry. For wutever reason that you might think it is.

p/s: saya kena belajar memaki barangkali. 
p/s/s: babal kena stay offshore for another 4 weeks. hm.

Wednesday, September 4, 2013

birthday 2013 @dip n"deep"

kinting jmput. katanya nak blanje sy fr my burfday. saya pun kcokco dia mcm biase. mane? riangriang? mamak? tekateka.. last skali teka dipndip. haruslah betul. senang je nk predict kinting ni. hehe.

yg tak menahan si kinting ni.. dgn muka malumalu dan tak bersalah die cakap..
      "mana sayang tahu........ (*sigh) nk srprisekn sayang. bb nk bwk syg tp bby taktahu jalan."

video

alahai~
boleh je b u rahsia je. watwat i teka salah ke. tp tu yg i cakap telus tu huhuhuhuhuhuhuhu.huhuhuhu. pstu ade ke bwk i gi tgk tanda putra. die suka sgtlah patriotik bagai ni. pffftt. tgk tanda putra? on my burfdy? really? okla. saya rela lah sbb tgk muke die yg innocent tu.

last skali. mse die hantar balik. die tetibe ckp.. 
"bby ade hadiah untuk sayang.."

dalam hati sy. cet. apelah ni. minyak wangi uptown? chocolate ke cookies lagi? mmg i expected smthing yg tak best. dgn muka cm malas2 i bukak. pstu tgk.. box ape la pulak ni..then die amik.. die pusing. ouh music box. mulamula sy mcm.. yela. music box je...;-( then tibatiba i realized yg instrumental played is love story song.
smbil tengok his face yg mcm telus tu.. 

it hit me.
(sebak tetiba..pstu nangis. and i don't even noe why.)


thank you kerinting.. and to semua for all the wishes. thank you.
igt tadi kalau tak de sape wish nak deactivate je fb tu. lalalalallalalla. ouh lalalallalala.

bunyi tit tit tu annoying sangat.

Wednesday, August 28, 2013

i hate geography yet i'm going to be a geologist's wife in 3 months time. (sangat takdak kaitan)

insyaAllah.
huarghhhhhhh. tade kna mengena mcm biase. blog oh blog. tah apa yg nk d blogkan sgt tah. org ada blog dia nk ada blog. org ada follower.. kau hade? kikiki.
owyeh. 3 months to go n byk benda tak buat lg. cik tunang sementara kt cni perlu di kerah kerja. nt klo kna outstation alamatnya kita kawen dgn ape yg da settle skng jelah yek bby? *blursgt*
but rsanya yg besar2 suma da settle kot. hal kawen kt kmpung belatarbelakangkn sawah padi mak ayah uruskan. nasi kandar..settle. cincin, hantaran, bridal.. baju tawen pun.. dah. but tapitapi kad kawen belom ade. igt nak ajak ayam itik ke attend wedding nt tu agaknye. ke budgt nak invite orang tru paper atau tv kot? pff! *cuak*

up to this very moment i cnnot believe dat im goin to get married. like.. mcm.. yeke nak kawen ni. i still use the word 'kot' bila nk bgthu org nk kawen. like.. "sy nk pindh bln 12 ni. sy nk gi kawen kot." adush.. dlm lubuk hati ni mcm2 prasaan dtg. tp klo ditakdirkn ada (mintak jauhkan) smthing bad coming up.. and.. tahlah. argh tamau cita bukan bukan..tamau tamau. sbnrny i still ada prasaan nk duk dgn mak ayah lagi. rsa nak manja dgn makayah lagi. as if like mcm..is it really nessasry for me to get merried? ;-( blh bwk makayah tinggal skali tak?

cik tunang ni senang je. nk bwk mak ayah, bawaklah. snang.. skang mmg la senang. tgklah nt. kukui. tp knkadang childish tak tentu hala.(orang kedah kata tak ketahuan kalu). depan orang muka nak ganas je tp sbnrnye bile gedik mmajok ngalahkn bdk kecik. harap badan je keras cam tempe. alhamdulillah beliau berjaya mndpt tunang yg penuh dgn sifat keibuan mcm i ni kan. suke mlayan u mcm bdk2. tgk skaliskali geram ja dgn pipi tembam mcm pau kecut die tu. grrrrr.

 ha ni.. tgklah ni.. masa org nak blog ni jugaklah dia nak call!!!
                                     
ha. padan muke u yg. trus terpmpng muke u kat cni.
call la i lagi mse i blogging. screenshot trus.
ignore gmba bdget kacak. tu tujuan nk semaikn kasih syg dlm diri shj. dengan hidung kembang die.. (dat 1 of the the thing dat we have in common lalala).. dengan rambut kerinting macam maggi mee kari berasap lettop pastu letak lak cili jeruk ouh sedapnye amboi~~ n dengan bdn budget taf die tu. hoho. but well.

buat keje pulak keje kaji batu... tmbah dgn prlakuan yg literally batu. (agaknye smbil kaji, sambil letak batu dalam mulut kot?) pendiam yg amat. rse klo bkk mulut tu silap2 kua batu berterabor. haish. 
he's actually a mutual fren of mine. malas gk nak lyn mula2 dlu sbb macam gud2 je. but he hd shwn so much effrt to get to noe me. i did have quite of number of guys yg intrstd in me at dat time. LOL
ceywah. betullah tak tipu. 3 is a number jugak lah kn? heks. kn... tetiba adik angkat zaman sekolah call offce and ckp nak kawen ngn i..apelah...~ ~gitew. mule lah memori daun pisang semua nak dtg balik. heee..
but si kinting ni jugak lah yg hve what it take in becoming...(igt amercan next top model ke?) ngee bknlh. he got so much patienceduk call lah dari tgh2 laut sane. sabar kne marah dgn i sbb die kco i tgk running man. i ejek die kinting la.. ckp jgn call i lah, but tp nak jugak kat i. surprise flower delivery, hntar chocolate nak membodek. tak terpikir smpai camni. tp dah nak wat cane. kalau dh jodoh tak kemana gunung lari di kejar..jua.

hm. so! eventho ive dreamt of a guy yg hitam kilat, kurus kering..dan ber muka kmpung.. yet hakikatnya, i dpt lh cik tunang yg tembam, yg agak cerah gk (klo tak keje buruh kasar mase zaman paleoliitik dulu cerah sikit kot).. dan sangat bermuka jawa tempe! hehe. and mm-hm. i once prnh trpk.. yg i nk kawen dgn lelaki yg parent dia cikgu.. so dat we have been raised in a quite similar enviromnt and alhmdulillah.. trmakbul. bdget sekufu lani gaknye. sy jugak sgt x suka tgk cita kutub utara, kutub selatan masa kanak2. i was hoping yg i jgnjgnjgn dpt org kutub selatan(johor)....... but.. but... sobs..

the 1 thing i really like about him is dat, he is really trying fr the sake of our relationship. nobodys perfect. diam dia mcm tak suka, but sbnrnya dia mmg camtu. tula. if you really into that someone.. u takkan buat bende yang sakitkan hati die. if you dun.. tu yang bkk fb husband- tgk chat history die.. haaa kau. kantoi. i klo jenis ni mmg buang je jauh2. klo kinting buat mcm tu pun same. so far xprnh lk dgr,baca dia ckp comel kat perempuan lain alhamdulillah. harap2 sampai akhir takdir Allah kami bersama die macam tu. insyaAllah.
hm. dats gud enuf for me i guess. kn?
i jugak love the fct yg die pn kmpung2 jugak. ala-ala kodiang bukit gambir gitu. gi dusun. bercangkul. i mmg tabley bla sket dgn org2 bdget kl sgt wlpn duk flat je hakikatnye. turnd out dat he have lots and lots in commn with my ayah. likeeee.. sgt byk. dgn pndiam, berat mulut nye. ignorant. the way he get mad at me bila i kco2 dia. kepuasan sgt bila tgk dia marah. lala~ dgn ngengada nye. dgn jwpn yg unexpctd kua dari mulut dia tu. somtimes, i think his pureness atau dlm mlayu nya suci dalam debu atau lurus tu dat mke him funny.. funny n comel kat mate i. cukuplah tu kot. :-)

jugak lagi... the fact yg english die sgt sgt lah ouh my english(..but very the confdent one haha) -sry b. and pulak tu ada hati nak gi naik kapal UK kunun. sila cari kerja lain.
saya tak rela di PJJ kan. atau i will have to follow you just like the DIGi mascot.

p/s: entry ni juga khas untuk kawan kawan yang saya tidak maklumkan pertunangan saya dan nak tahu siapakah cik tunang. dengan harapan bila org tny nt.. i leh jwb.. u can check out my blog fr our little love story. (sweet escape sangat)

maaf besties. saya pemalu orangnya sebab tu tak bgtahu. mohon jangan berkecil hati.

Thursday, May 16, 2013

ucapan hari guru.


cikgu Azizah Kasa, cikgu Zainol Ali.
selamat hari guru. growing up with teachers as parents selalu buatkan hidup saya selalu bersama cikgu-cikgu 24 jam sehari (selagi tak tidur). sorg cikgu kat sekolah pun maksimum 2 jam ke 3 kot sesatu kelas. ok saya rindu mak ayah saya. thanks to mak ayah who have shaped me into the person i am today. i am proud to have such a hardworking and dedicated parents/teachers.
Ya Allah, please grant my parents strength, health and happiness. please make me a light in their life, make me a source of laughter and smile, just as they have been for me and please keep them away from worries and grief.

selamat hari guru juga kepada guruguru di srk sultanah asma, smk sultanah asma, semua mmu lecturers, cikgucikgu tuisyen dan juga my BFF Rusputih Ruslin. terima kasih.

Monday, May 13, 2013

inshaAllah.



May 8, 2013 | #keek #lrt by snowisntcold on Keek.com

selesai.. alhamdulillah. ini saya dan kerinting saya. inshaAllah. mohon doanya yah si silence reader!

p/s: i just noe dat u exist. thanks for your love and prayer.
n please dun miss-judge gaya gedik awal-awal keek tu. nak tunjuk where we were at sahaja.


Tuesday, April 2, 2013

saya tak hipokrit. saya cuma jadi diri saya sendiri.

"sebesar-besar keaiban (keburukan) adalah kamu mengira keburukan orang lain..sedangkan keburukan itu terdapat dalam dirimu sendiri." imam syafie
astagfirullahhalazim. just to clear things up, i nvr meant to diss anybdy using my blog. this blog dun even have readers. bukan niat saya. for me, blog-fb-and whateveronline social network yg ada pd hari ni..mungkin boleh di jadikan medium utk umat manusia berpesan-pesan kpd kebaikan. true. mmg ada penyalah gunaan utk peenybran fitnah, even ada hadith2 yg tak sahih disebarkan. jd mnjadi our duty to mke sure that whtever we wnt to share come frm a reliable resources.kn.

to get back to the topic,..apa agaknya maksd hipokrit yg sebenar? ok..mengikut dewan bahasa dan pustaka, hipokrit membawa maksud:
hipokrit- orang yg berpura-pura berperangai baik; munafik. Kamus Pelajar Edisi Kedua
hipokrit- (orang yg) berpura-pura berperangai (berkelakuan, bersifat, dll) baik, (orang yg) memperlihatkan keadaan diri yg berlainan drpd yg sebenarnya, munafik. Kamus Dewan Edisi Empat
hipokrit- orang yg berpura-pura berperangai baik; munafik

sumber: http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=hipokrit

kenapa munafik? come on.. sounds a little bit harsh kan? a lil exaggerated kot. i mean, mcm...munafik?,hipokrit? em! mcm tak kena ja. ha. munafik dalam kontek Islam pula di takrifkn mcm mne? mase zmn skolah dulu ek? abg google ckp, ciri2 org munafik ada di sebut dlm hadith yg d riwayatkn oleh Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim, Nabi Muhammad s.a.w mengatakan :
"Tanda orang-orang munafik itu ada tiga keadaan.
Pertama, apabila berkata-kata, dia berdusta.
Kedua, apabila berjanji, dia ingkari.
Ketiga, apabila diberikan amanah (kepercayaan), dia khianati".

hm. xde pulak mention berpura2 baik tu as munafik? i mean..well i dont noe. wut u guys think? rsanya better hipokrit tu di takrifkn sebagai berpurapura je.and berpura2 tak semestinya applicble in negative cntax je kn. i mean..
tak de celanya kalau kita berpurapura melakukan suruhan Allah dan meninggalkan laranganNya kan? dan oleh kerana kepurapuraan itu kdng2 yg dpt mnambat hati kita dan seterusnya melakukn suruhanNya dengan ikhlas.kn.just..
fake it until you make it darlings.
fake it. kalau kita tak baik.. fake it la please.. thres no harm kan. as long Allah tahu niat kita.
"BerTUDUNGlah walau TERPAKSA. SOLATlah walau TERPAKSA. PUASAlah walau TERPAKSA.
Kerana KEWAJIPAN itu memang KADANGKALA sifatnya
TERPAKSA.
Dari KETERPAKSAAN itu.. perlahan2 kita akan menemukan HIKMAH dan AKHIRNYA HATI kita menjadi IKHLAS keranaNya..
Kalau nak TUNGGU IKHLAS.. SAMPAI BILA nak tunggu baru nak
berIBADAH?
HIDAYAH perlu DICARI..BUKAN DITUNGGU..Macam MAKANAN.kalau tak suap ia takkan masuk ke dalam mulut.."
(Ustaz Azhar Idrus)
maybe disebabkan hipokrit tu dibygkn sbagai munafik..agaknya sebab tu la bila alasan ala-ala artis mcm "maaf ..saya bukan hipokrit".. atau "saya hanya nak jadi diri saya sendiri"
true..true. awak mmg blh jadi diri awak sendiri..tapi..jdlah diri sendiri berlandaskan Islam. kita ada pegangan. kita ada agama. kita ada Allah yang harus disembah. dilakukan suruhanNYA. dan hindarkan laranganNYA.

with this entry i nk jugak mintak maaf kpd sesapa yg terasa dgn my writing. believe me, i write because i love. i write because we are family.. i write because i care. i do care..

im not a perfect muslimah myself. byk buat dosa. i tau i dun have the rite to judge anybdy. i byk kekurangan. i nk berubah.. dari skinnyjeans, tight shirt.atas bontot.. to skinnyjeans tightshirt, pakaiskirt kat luar..losen up the shirt..the jeans.mke sure the shirt n jeans i recently bought covers my private part. tudung tutup dada.tgn pnjang..n yup. im trying my best ya Allah. i'll get there in time hopefully.

but..u noe..living as a single lady agains do effect my selfesteem.well.as a single lady..i want to look my best.u noe y.as human, as much as you dun wnt peeps to talk behind ur bck.. they will still done the talking. betul? insyaAllah..kalau saya cantik macam kakak..saya nak pakai jubah poplook yg cantik2 tu..  tapi.. im single. at the age of 28. with low selfesteem dat you can nvr imagine i ever had it in me.. bkn sng nk berubah bila u rsa diri u tak cntik. diri u gemuk. dgn segala kekurangn yg u ada..dan jugak.. 


bila u pernah baca org cakap u buruk behind your back. ;-) 

alhamdulillah. syukur ya Allah..i masih lg pgg pgangn agama Allah. wlopun sikit2.. dt lowselfesteem tak buat i get rid of my tudung. every girl will look cute with a bang kn. rambut mmg cntik.. sbb tu Allah suruh tutup.bdn wanita cantik..sbb tu kita kena tutup. dosa brpelukan lelaki perempuan tak cantik..sbb tu klo awk ada buat... awk kena tutup. 

tutup aib sendiri..insyaAllah Allah akan tolong awak tutup aib awak.

Saturday, March 9, 2013

♡am i playing hard to get?


..at this age?really fatin?adoi.i dun noe.i usually met a lot of guys yg konon nya mcm "intrested" in me kt lua.but i dunno.ssh sgt i nk give guys a positive responds.even cute guys! haish. i remember dis 1 guy yg i met at rfc alostaq years ago.ya Allah.ensem kot.tggi putih mcm farid kamil.dressing.simple!funny lg tu..mmg la my type. 

tp when he asked fr my number. i jwb.."jumpa lg!" haish "wuts wrong wif u fatin?? ensem kot mamat tu" ..dats actually the same question asked by mykak ju. dia ada kt tmpt kjadian. waht the.... ish! all of dis cme bck to me. i now dlm tren on my wy back to arau. ni la 1st time i board tren sorg2..and.... the same things happend. well wut can i say..i just love to chase people away..
.
situations
 1. masa kat cafe.i beli milo.mamat ni ajak i duduk ngn dia kt table.he actually asked me to sit with him.n i geleng2.
 2. kt cafe.msa i teman zakuan.11 yo boy duk sblah seat i ajak i teman gi cafe. mamat kt counter  tny nama.tny keja mna.tny2 mcm2.tp si patin?mcm dia la..
 3. mamat ktm ni. dia tny g mna..dia tny npe tukaqseat.i jwb "saja" n dia jwb.."sebab jwb saja.. xpa!" pastu dia duk tenung2 sblk pintu la.2 3 kali gk la... i ptut snyum ke? hmm.
 4. mamat depan seat i ni.xabes2 tenung i. nak tidoq pun tak boleh kot!! gya dah macam army. dan i..wat bodoh.

yg minor2..xmasuk dlm ini cerita.i tau guys mmg cmni kt smua pmpuan pn. bkn nak prasan. tp in my case..i dh dkt 30. hmmm¬ wut shud i be doing actually?
rasanyala.....


betul kot apa i wat. kot la.



Saturday, January 19, 2013

cinta bukit gantang.

2.20 am, bus brtolak dr bkt gantang
aftr got bck frm wrk td, i felt like blk kdh.the main reason is because kak kt rmh sorg.n me too.jst feel like spending the weekend wif her.sisters day out.sounds great kn fr 2 single ladies.mak ayah da sonok dah kt pokbara hopefully.they hve been spnding a lot of time togther since mak pncen.pnuh da vacation schedule derang fr 2013..mm nk cane,my sister n i cnnot give them something dt they really wanted.

espeacialy ayah.i igt lg..
ade kt one wedding ni kiterang attnd.ayah got a chance to talk to the brides'father(dia pny ustaz fren.) mase tu kt kete.i ngn kakju kt dlm..dgn tingkp trbukak. believe it or not,ayah actually sort of mngadu kt kwn dia yg both of his daughters(sapa lg klo bkn me n my sistr) tak "lepas" lg. it almost brought me to tears. mm i feel vry sry fr him.i cannot believe dat ayah actually said dat. n the fnny prt was ayah x realised dat we were actually listening to the cnversation he had. as he entered the car, me n my sister strtd teasing him.. n of course..die gelak2 comel je..n trkejut2 bila kiterangckp kiterang dgr dia ckp.comel!aish..

erm.y y y me no kawen?ok.i ada kawentophobia.boleh?huh.

..i dunno wut else shud i do.its nt like i xph try.i tried n even nw im stll trying..but the guy iive dated still r not quite the rite guy fr me.its not like im choosy or wutsoevershit, i jst nded "somthing" dat can guarentee that the relationship i hve wif him will last frever.im tired of shortperiod relationship. seriously.n to be frank, i nvr had a relationship which dat hve last more than a year!!! yup.sad fact kn!???

mm im really not a choosy prson.i xkisah.biase2 je.even the guy i recently dated pun my exroomate said x ensem.hidung same kmbng ngn i accrding to my offcemate.but im ok wif it.who wll ever give a dem care on the physical of a guyyy?i pn x cntik..i sedar diri.n he is jst fine!jujur.dia ok.good fmly bckground..perfct.but..mm.mybe im jst prticular on the attitude of a prson.not mch of the attitude, mcm ape eh.cm loving,caring sme tu kot.
..i like to be taken care like a smallchild.the person shud prioritise me more thn everythng but not his parent la of course.i pn fhm agama.if this is the case..i cn only imagine i wll gt married with bapak budak je la gamaknye .
mm.kdng2 byk experience ni wtkn i jd sorg gf yg agak cntrol.bkn byk experience la,mcm i byk dgr cite2 sal curang ni sme.lg lmelg i tkut.bkn cntrol aw.u guys judge scene ni k,scene ni ade dlm mvie i rcntly watched.jst to relate to wut i takutkn sgt.ok.
scene tu cmni:
the bf.kena aniaya dgn ayah gf die.his gf was away at dat momnt.ayah si gf,upah a girl suh goda dat guy.mse goda tu, bf tu tolak.tp ade another staff lalu jauh..n strts taking their pic.pic tu nmpk cm dua2 rela lah.tp sbnrnye x.the bf dun even care utk bgtau gf dia sal tu.n it hppnt dat..ayah gf tu tnjuk pic tu kt si gf without the bf knowing.haa!
*gilatakmengamok,explainationapepunxnkdgr*

ok.if lets say, bf tu kaki repot.repot kt gf dia ckp ada girl try to seduce him..ngadu2 n cite sume2.. then hppnt pstu ayah gf tnjuk pic tu kt gf dia.haaaa......thing will nvr b the same kn.or at least gf die da aware sal tu.whther she wnts to believe her bf or not..tu da cita lain.yg pnting gf dia xde la ngamokkk kn?even klo gf dia kental sgt pn,rasional sgt pn...dia akn tetap curiga n sakit hati kn?y nk adakn jurang klo blh elakkn?
so!!! wahai encik2 bf2 skalian.xslh jd kaki repot sikit..klo xnk hilang ur gf la.tu pun if u really syg ur gf.klo x syg..ape yg u buat pn sme akanjd trpaksa.am i rite?

wua i am actually sakitprut td.i mkn detox tea n tetiba ngejut gatal nk blk kedah dgn bus plak.so rasakan la.

k.nite.♥