Wednesday, December 31, 2014

best candle light dinner at SUBAK Restaurant

patin kena buat entry review pulak. jelak kot semuaorang duk baca pasai kisah hidup hang saja patin oi. jadi, for introduction.. i cerita dulu macam mana kami boleh end up having dinner in KL; walaupon kami tidur di PD for our nikahversary (which is one day before our wedding anniversary)
nak gi PD tu pun last minute harung saja. almaklum husband outstation selalu. tak boleh nak book awal. takut dia tak balik. end up.. kami tidur di hotel apa tah kat PD tu( :( ).. memandangkan hotel semua fully booked. *sedey*

call la semua hotel kat PD tu for candle light dinner. ada yang kna book 1 day before la..apa la. setengah2 tu melampaulampau sgt la pulak harganya. so mencarimencari.. then jumpa few options kat KL with reasonable price:
1. thirty8 restaurant, Grand Hyatt (price pn RM150+ rasanya. tapi dah fullhouse ;( )
2. 360 atmosphere KLTower (buffet, RM150+ person kalau tak salah. tp xnak buffet!!)
3. Flora Cafe, Ampang (fully boookkkeedd! however.. table arrangement dia mcm best)
4. Subak Restaurant, Sungai Penchala (walkin sajok. dalam hutan lagi. wow)
5. Bora Cafe, KL (malas nak gi Bora dah. okbabai)
jadi.. Subak je la yang available for the night. called and bookd!
terpk nak book esokesok je. tapi wedding anniversary ko bile pulak yang sukasuka pospone tu? jadi lets talk about Subak!! yey!!

ikut je jalan nak pegi damansara tu. taklah jauh pun. search on waze pun ada. tapi jalan nak menuju ke Subak tu ya Allah.. gelap, scary, spooky dan segala macamla. macam i know what you did last summer je.. macam dalam filem seram pun ada. but once you sampai situ.. you'll be amaze by its landscape design. seriously.. best! atas bukit. lampulampu. air tejon. titi atas ayorr. and their service was great!


so for the menu.. we've ordered:
STARTER
Prawns MayoServed with tomato cherry, green salad,thousand island sauce and condiments

MAIN COURSE 
King Prawn Pesto
Spaghetti sautéed with basil pesto and topped withgrilled King Prawn

Norwegian Salmon SteakSeared fillet and finished by baking batter, served withstir fried baby pak choy, boiled potato capers cream sauce

SWEET NOTHINGS/DESSERT
Subak Gula HangusA classic cream caramel, served with fruits wedges

DRINKS
Blue Eye on The Float (kalau tak shilap)

for full menu boleh lah refer:
http://www.subak.com.my/wp-content/uploads/2014/06/Subak-New-Menu.pdf

ya Allah sedap gila pesto dia..masih terasa basilmu. dan semua pun sedap. nyumnyum *meleleyayaqlioq*

and yah. awal masa p agak pelik.. sebab tempat tu majority customer dia adalah Chinese. aik? maybe Chinese suka private place macam tu kot.
belek belek menu dia.. tgk the owner is malay. ok. kami berdua fussy sikit. kalau macam TGI Friday yang ada serve *liquor tu.. tanak lah deme berdua gi makan nye. *waswas* dah kalau was2 tak payah la nak gagahkan.

Ha teringat pulak kisah #iqbalfatin gi Chilli's for breakfasting aritu. beria la berator. duk kat table. siap order lagi. pandang sana. pandang sini. bukak google. takde cakap halal pun? 

ok. bye chilli's.
ps: kalau bukak foodpanda.. bawah die ada yang label halal ada yang tak. so.. tepok dada tanyala selera dan iman jugak. husband pun fussy. walaupun da pi merantau banyak tempats.. klo nak ikutkan.. sepatutnya dah kurang la kot rsa waswas dia. tapi tak. dia lebihlebih lagi. and mak selalu kata.. kalau makan apaapa tu jadi darah daging. takmaulah darah daging dr benda tu semua.

dah abeh beletiaq. nah la i belanja video anniversary. footage yang ada gila pendek; pulun duk edit bagi panjang.




and tq husband. i love you. yes. i love you.. and tq post sweetsweet kat fb you. bukan selalu u post sweet2. rasanya memang jarang kottt. selalunya syg yang selalu post dekat fb baby (memuji diri sendiri) tp kali ni.. janjijanjijanji bby yg post sendiri kannn!!

tq bby for the memorable dinner. xxoxo

Sunday, December 14, 2014

warkah setahun ulangtahun.

suami.
suami tahu kan..
isteri suami ni memang suka melalut.. mengarut, merepek, kerepek. tambahtambah bila suami menjelma dua minggu sekali. sedar tak sedar, dah hampir 4 purnama suami outstation saje. sengaja je suami bagi isteri "craving for" suami kn? suami. suami mungkin x sekacak fizo omar.
maaf. bukan sekacak. suami memang definitely in different category dengan fizo. walaupon ramai yg tetipu dengan kacamata michael kors suami yang sedikit sebanyak membayangkn suami mcm fizo omar versi hidung besaq tapi isteri nak suami tahu.. isteri tak suka pun fizo omar tu. tu pun sebab fizo omar dah pilih mawar fareeda mata besaq jd suri hat dia. tapi suami jangan gusar ok.. suami kan ada fatin belemoih.
yg mata mmg x besaq lngsung. x mcm mawar.
dgn tidak pedulikan pandanganpandangan orang, 
isteri tetap teruskan perkahwinan kita. suara negatif tentang suami sana sini. pandangan tak suka orangluar untuk suami. even sebelum kita berbincang soal cinta. soal kahwen. tapi mungkin getaran rusuk suami.. buatkan isteri terpegun setiap kali isteri pandang suami. isteri seakan terpukau setiap kali tengok hidung kembang suami. isteri nak suami tahu.. bukan diameter dada suami yang jadi ukuran..(ehem)
atau bukan juga ukur lilit lengan suami.. aum. kerana sekiranya sebab itu diambil kira.. diameter dada suami masa tu memang lebar.. ..kerana kegemukan suami di awal perkenalan. suami. terima kasih kerana selalu menjaga hubungan dengan yang SATU. terima kasih kerana selalu cuba gembirakan isteri..
terima kasih kerana cakap "sayang comel" wlopun depan muka momok isteri pagipagi
terima kasih kerana banyak membantu.. terima kasih kerana menjaga hubungan dengan keluarga isteri.. terima kasih kerana tidak pernah perkecilkan isteri. terima kasih untuk kesabaran, keprihatinan. terima kasih kerana tak approve semua friend request perempuan kat fb suami terima kasih kerana tak comment atau like perempuan kat so-sial media.
terima kasih kerana lantik isteri sebagai PA.. admin fb, email suami dan lain2.
terima kasih kerana selalu jaga hati isteri- dan isteri nak suami tahu..semua terima kasih diatas isteri taip sendiri. bukan "copypaste" suami.. (tolong baca dengan gaya 10things i hate about you movie) i like the way you call me sayang.. i love the way u sing english song (bwahaha~ops) i like the the fact yang u menangis.. (kekonon sal ex u) masa nak ngorat i; just to get my attention. i like the way u let me lean on ur shoulder during our bus trip. (like for the whole 5 hours kot?) i like it when u smile.
i love the way you act cute (suami tak act..suami memang selalu macam budakbudak pffttt) i love the way you do your crazy eyes, and the way you scratch your nose (resdung)- rindu i like the way you move your toes.. bila lali nk tidur... (ok. itu sgt cute.) i love the way you looking for me, bila you tetiba terjaga dari tidur.. (alahai..) i love the way you call me comel and the way u tell ur spontaneous jokes yang comeoutofnowhere. i love the way you make me cry- like sending me a surprise flower bouquet on my birthday (masa suami outstation..dalam hutan tekai) i love you my man with a very few words. i love your mysterious secretive personality.. and your outofnowhere look. n you mmg ouofnowhere kadang2. ok. but i still hate your big, dumb combat boots yg bersepah kt dpn pintu rumah and the way you ruin my make up. hate your ignorance! (kn dh serve me right..dulu suka sangat ignorance punya org kn?) and last but not least.. i hate the nature of your work. eeeeeeeeeeeee.
isteri nak end this entry.. dengan jokes suami yang isteri wish untuk ingat sampai bilabila.. joke 1 // ruminah sidek. isteri: baby. b tak perasan ke sayang pakai tudung macam lain hari ni? suami: nape sayang pakai tudung macam ruminah sidek? joke 2 // gila kereta. bukak pintu nak gi work. suami: sayang. sayang!! isteri: ape b ape??? (terkujut) suami: sayang *sambil look around* ..mana kerete kite? isteri: eh. tu kan ada. duadua ada tu. *muka pelik* suami: sayang!! sayang!! isteri: apeeeeee??? suami: mana suprima kite? haaaaaa yg ni mmg nk mintak cubit. bila masa yang kita ada suprima???? dan i tak boleh lupa masa you keluar toilet and suddenly nyanyi.. "engkau mungkin baran seperti singaaa tapi lal lalal laa~" *itu semangnya sengaja nak mengundang jurus cubitan berbisa isteri* ps: esoklah update on our candlelight -anniversary dinner @subak restaurant. video. pic. *kenyitnyit* tapi nk juga belanja satu gambaq malam ni.

Monday, December 1, 2014

work.

first dilemma:
mak slalu ckp.. masa mak jadi pengetua dulu, mak bukan wujudkan terus satu gap. tp we should have a transparent gap between ketua and anak buah. kena pandai layan anak buah.. supaya tidak dipijak. supaya arahan kita di ambil serious. supaya anak buah follow instruction.
and do their job within the dateline given. bukan dibuat acuh tak acuh. instruction tak ikut..
macam mak pun.. bila kat sekolah tu tak disukai. pastu bila kena tukar sekolah ke, pencen.. barulah macam.. "cikgu.. masa zaman cikgu dulu kami itu ini" ".. rindu cikgu itu ini.."
i've been working in an environment that i wish to run away from for the past 4 years.(ok dats make me wanna leave right b4 i started working. whatt?? so smemangnye ko mmg xnk kje kn patin kn?)
a perfect working environment to me is when..sme orang tahu wut project every staff are working on..be considerate on other staff punya workload.. work as a team. not selfish. 
sharing knowledge not criticizing. encouraging not blaming or condemning. everybdy should not be sarcastic towards each other.. 
instructing them become macam "ish"..you mesti ada rasa nak jadi "likeable". ada favourite staff.. ade kesian. ade hina. ada tak suka.. and semua tu reflect in our everyday communication and our leadership skill. sebab tu byk good leader, bukannya selalu yang disukai. same la yg leader x mcm leader pun. ada byk example yang have a very good leader with excellent leadership skill.
tapi... *ehemehem* paham2 sendiri la.
masa meeting.. berkobar2. sent la minutes of meeting.. and then..semua pun taknak ikut. and things don't go as planned. lalallala~ 
dan klo dulu i agree masa pengarah suruh jadi boss.. harusla department ni jadi lagi super huruhara,
sebab semua orang tak suka dgr apa yang i ckp. hehe. and i ni mmg lack of knowledge. senang cita..tak berapa cerdik :). ajaq semua pun ajaran sesat. bila becakap.. semua tak boleh pakai. tak boleh harap.. dat is why. :)
ps: my experience as assistant manager kat MMU's exam unit is the best. because i have my own staff where i can direct them to do things whichever way i wanted things to be. even to susun file.
BWAHAHA.

second dilemma:
contract staff
my contract will be ended by end of January. shocking ke, still on contract for almost 5 years.
not that i tak mau tukar kerja. but i feel safe here..im in my comfort zone. despite all of dilemma.. i just bertahan.. ada kuarters. ada job. tak nganga saja. 
i feel ok.
sampai interview kastam haritu pun.. i rsa i can do well if i wanted to, tapi tak study ape pun.. i just study.. before nk masuk bilik interview.
and the same comment yg i slalu dpt mase interview.. "awak ni boleh bercakap.."
tp.. yg utk kastam.. die ckp i kurang knowledge pasal kastam. of course. who wouldn't expect dat kan?
lagipun my fear nak kerja kastam tu sgt la membuak2 hehe. ok back to the topic.
UM management sekarang mmg sgt sgt sgt concern dengan LAMBAKAN staf kontrak.
yup. lambakan. more like bebanan.
mmg patutpun. gov da cut peruntukan utk UM kn.
but if they really look closely to this issues.. staf2 kontrak yang baru ni la yang bersemangat buat kerja mereka. trying to overcome any upcoming issues, jarang sgt kita dgr drpd deprtment kami (for example) this can't be done.. dat can't be done..without trying.
maaf utk existing staff.. bukan nak burukkan awak.. but a very small amount of you.. yang i mmg tau.. do site job during office hour.
yang despatch .. ambil peluang hantar surat  untuk outside company.
yg ada outside business..pernah pk sal berkatnya rezeki tak? 
and ada few more.. yang i didnt wish to mention. tambahan pula dengan kronism nya..
adik abang kakak. sepupu mak sedara. kakak sedara sepupu. suami isteri.
mana tak nya..UM yg encourage kot. even masa apply pun ada ruang yang tnya. "ada sedara yang kerja di UM atau tidak?"
..mana satu yang lambakan sekarang? kalau you said you can train existing staff and replace whatever we are doing now.. go ahead.
for recording.. yes. maybe. you kata ada existing staff yang sgt commited dgn kerja mereka kn? :)
bagaimana dengan skill? video editing skill. you kata semua org boleh edit video?
ok. macam mana dgn learning video?
yang memerlukan your interpersonal skill. knowledge. kemahiran berfikir. instructional design skill.
agakagak boleh ke yang jaga camera skarang pergi dan edit learning video?
wedding video budak skola pun da pandai.
another example: flash animation skill. animator skill you ingat something yang boleh diajar ke? that skill is in you. kalau u tau mcm mne nak animate pun.. u igt u blh come out dgn good animation?
it based on how creative you are. depends on betapa bersusah payah.. bersungguh2 u nak siapkan sesuatu job. then tgkla hasilnya macam mana. dan bukan senang nak cari orang yang betulbetul nak hasilkan sesuatu yang cantik. kebanyakannya sekadar "asalsiap"
i sebenarnya.. tak byk complain sgt to make. semua tu tetap REZEKI Allah.
tetapi.. i wish i can change their mind set towards us. selalu anggap bahawa kami, contract staff lebih sebagai bebanan.
pernah tak terpikir apakah sumbangan (walaupun kecil) yang telah kami buat untuk UM.
UM oh UM.


ps: saya mahu balik dan kerja di kedah dah. ataupun.. impian saya agar sang suami kerja di offshore dan saya tak payah bekerja lagi. kehkehkeh.

Friday, November 14, 2014

wali.

wait. last post 9th July? oh ok, almost frgt yang penah ada blog dah pn.
i have sssssssssssssssooooooooooooo many things to blog abouttttttttttttt!! sal kinting. pasal us..dah tulis sana sikit, sini sikit. but nvr determine, xboleh nak dedicate blogging langsung.. until today..

sounds serious kan topik ni. yup. seriyes. sangat heartbreaking.
last night. i called my mom. 
oh b4 that.. i want all readers to remember yang my mom was born in 1954. 
..and my wolverine.. my ayah kesayangan was BORN in 1943. yup. he is going to celebrate his 72 birthday in less than a month. please remember. he is almost half of your age. HALF of your age. 
..and he is a cancer survivor. alhamdulillah. darah tinggi.. sikit2. dan kami sangat bersyukur.
tapi.. they still deserves your RESPECT, kn?

and what will you be doing bila umur u 72 tahun? apa yang you nak buat? ..agak2 boleh sampai tak umur 72 tahun? routine orangorang tua kat kodiang biasanya gi masjid, dengar ceramah.. tengok tv.. gi rumah maklong. ziarah sedara.
itu adalah dunia mereka.

apa lagi kebahagiaan bagi seorang ayah.. seorang atuk dan seorang yang berumur 72 tahun?
ask yourself. anak? ade 3 orang. 2 kerja jauh. seorang lagi single and available. mujurla ada yang seorang ni.. boleh tgk2 kan mak ayah. hiburkan mak ayah. percaturan yang hebat oleh sang sutradara yang Maha Esa..dan mereka redha.
tapi si wolverine saya tu.. dia tetap happy. 
what else yang korang boleh fikir? oh ya. ada cucu. aah. yang trtinggal hanyalah sang cucu. 
cucu kesangannya. the one and only cucu in his 72 years of life. penglipur lara. kurniaan ALLAH.

maaf. seakan hampir terlupa kehadirannya.
si cucu yang dalam setahun.. tak sampai 30 hari berjumpa dan bersama dengan wan-nya. wan zainol-nya yang berusia 72 tahun. masih lagi kuat semangatnya. yang sering ke KL kerana kerinduaanya.
tapi si cucu..tengoklah..
..kadang2 sempat bermanja. kdang2 terpaksa memenuhi jadual mummy dan papa baru si cucu. jadual tok wan dan nanny KL.. dan tak lupa grandparent papabaru.
..yang menurut mereka dan d dalam penzahiran mereka.. lebih PENTING drpd ayahmak.
dan wan si cucu yang terpampang jauh perjalanannya dari kedah.. berbekalkan rindu.. kadangkadang hampa. hampa dengan peraturan-peraturan si 'empunya' cucu. peraturan untuk hantar balik lepas sehari. kadang-kadang dua hari..
dan yang paling lama.. berapa hari tahun ni? seminggu?
..tak. rasanya x smpai seminggu.

ye.
orang lain pun ada cucu sorang jugak. betul. tapi rasanya.. jumlah hari si tokwan berjumpa dengan cucunya jika hendak dibandingkan.. eh jap. tak fair jika nk dibandingkan dgn wan dan nanny KL kerana mereka juga wali.
..tetapi.. dengan keluarga baru? in a week lagi kerap rasanya, almost everyday jumpa kot. even step grandparent pun jumpa almost every day. busuk2 pun.. once a week? or once a month? kan.. and how old are they? how they are related to the cucu? ok. dun mention.
dan wali kah mereka? cuba brbalik kepada panduan yang maha Esa.

..dan ya. semalam i called mak. dengar rintihannya.. mendengar hibanya..
setiap cuti sekolah dinanti.
flight ticket yang dah dibeli diminta cancel.
tiada pertimbangan. langsung. adilkah semua ni untuk seorang wan zainol dan tok azizah?

im keepin this for a veryveryvery long time. kalau ikutkan.. apa yang makayah saya rasa.. disrespectful yang mereka rasa.. AIRMATA yang mak zahirkan..
dah lama saya nak ajak TUANTUAN DAN PUANPUAN "yang lebih hak" semua bersemuka,
tapi tak. 

mak selalu pesan.
hormat.
jangan. jangan tulis papa. jangan text apaapa.
jangan call dn ckp bkn2 bila jumpa.
cakap yang baikbaik je.

..mak. maafkan tin mak.
sampai satu tahap.. tin pandang wajah mereka dan apa yang tin boleh bayangkan.. cuma kesedihan yang mereka berikan kepada mak dan ayah.
kenapa tiada toleransi untuk si WALI ini. kenapa? even if i diletakkan dalam situasi macam tu. even if i am you.. the mother.. insyaAllah saya tidak akan mngkin menyakiti yang sepatutnya.
considering masa yang telah kamu. kamu. dan kamu.. habiskan dengan si cucu compare dgn mak dan ayah saya.

kenapa?
adakah ini adil bagi seorang wali? seorang yang diperlukan saat si cucu hendak bernikah nanti....selepas wali utama papanya?

ini lah kebahagiaan yang saya maksudkan. wan zainol. dan cucunya.
bagaimana sampai hati kamu melukakan hati ayah dan mak saya?

Friday, September 12, 2014

dia suamiku. bukan 7 suami.



sekejap je. its almost a year we hve been married. its 1.36 am. i can't sleep. the truth is.. i'm missing him. so much.
..wearing his shirt.. amik bau die..tryin to put myself to sleep.. and now i realize how much i miss him. how i x boleh tido bila he's not by my side.

dia. everythng strts making sense now. knapa i agreed to get marry to him.. syukur kpd Allah. sebaikbaik perancang.
tak blh imagine someone yg blh sabar dgn prangai buruk i more thn he did.
..kemaskn laptop i.. mcm kmskn beg anak..
surprise me. hntar flower bouquet while he is in his site in hutan tekai.
make me laugh..like most of the time..
..wlpn some might say dia x hnsem. x comel. but fr me.. he is such a cutie! the way he act.. gaya dia.. mcm baby. oh how i love him.

i hope one fine day, bila kami da tua.. entry ni blh buat dia trsenym. eh nope. buat kami trsenyum. :)

ps:
he went to hutan tekai this afternoon.
mak dan ayah are on their europe trip! halah. rindu. semoga selamat semuanya.

Monday, June 9, 2014

iklan: pangsapuri untuk disewa.

sesape berminat boleh email at snowisntcold@gmail.com
or FB message: Fatin Belemoih
video:

video

photos:





Monday, June 2, 2014

family day at bayou lagoon melaka.

semua staf

encik hasben eksaited dapat lucky draw.. padahal..

haa.. apa kiutkiut.